Så förbereder du grillen för säsongen

Grill med kött och grönsaker

Våren kommer, och i samband med de första vårdagarna vill man gärna kasta av sig jackan och tända grillen.
Oavsett vilken grill du har, en liten parkgrill, en klassisk kolgrill eller en stor gasgrill, finns det några saker som är viktigt att ta sig tid för när grillsäsongen drar igång.

Kontrollera gastillförseln
Att kontrollera gasförsörjningen är en av de viktigaste sakerna du gör, så hoppa inte över det här steget! För att enkelt kontrollera gasläckage behöver du bara tvål och vatten. Smörj in slangen medan grillen används. Om tvålvattnet bubblar måste slangen bytas omedelbart! Applicera tvålvatten runt anslutningen till gasbehållaren och där slangen är ansluten till grillen. Böj slangen, leta efter sprickor. Vid större läckage kommer du att känna lukt av Gasol: avbryt grillningen och byt ut slangen.

Gasslangen från gasbehållaren till grillen bör bytas vartannat år, den måste bytas vart tredje år.

Läs mer om gasolinstallation här

Grilltips: Grilla stora köttstycken på lägre värme – dessa behöver längre grilltid för att inte bli brända. Använd indirekt värme och stäng locket!

Rengjort innan vintern?
Solen skiner, snön har smält … Det är dags att hämta grillen. Förhoppningsvis var det sista du gjorde före vintern att rengöra grillen ordentligt. Har du varit bland de duktigare i klassen behöver du bara olja in gallren på din redan rena grill.

Vårrengöring av grillen.
Många kommer att upptäcka att de rengjorde grillen för dåligt eller inte alls innan den ställdes undan för vintern. Då är det dags att plocka upp grillborsten igen. En grillborste behöver inte vara en dyr sak, men det är viktigt att använda den. Grillen
ska som regel rengöras efter varje användning! Låt grillen brinna med full effekt förr att bränna bort fett och rester. Använd grillborsten med lite såpvatten för effektiv rengöring. Och kom ihåg: ha grillen under ett överdrag!

Grilltips: Använd en grilltång – inte en gaffel när köttet flyttas. Se till att du inte håller fast eller lägger onödigt tryck på köttet, då kommer köttsaft och god smak att rinna ut!

Rengör din kolgrill enkelt!
Kolgrillar är tämligen lätta att rengöra. Det är lämpligt att rengöra dessa innan du använder grillen. Gallren kan lätt avlägsnas och rengöras, ta bort askan och använd en grillborste för att se till att du tar bort eventuella fett- och matrester.

Pensla med olja.
Efter rengöring av grillen är det ett bra tips att pensla den med olja. På så sätt blir maten inte fastbränd och du får bättre grillresultat och en grill som är lättare att rengöra. Se till att du aldrig använder aerosolsprayolja på en varm grill. Undvik olivolja, vilket kan ge en lite ovanlig smak åt maten. Applicera lite smörjmedel på gångjärnen.

Grilltips: Var noga med att använda den matta sidan utåt när du använder aluminiumfolie på grillen. Den blanka sidan reflekterar värmen!

Rengöring under säsongen.
Det är viktigt att rengöra grillen noga då och då, inte bara före eller efter säsongen. På så sätt kan du njuta av din grill i många år framöver. Om du grillar mycket, bör detta ske ett par gånger under säsongen. Ta bort grilldelarna (kontrollera användarhandboken för att se till att du gör det rätt) och tvätta med såpvatten. Ta bort alla rester av mat och fett. Smörj med olja.

Grilltips: Förvärmning av en gasgrill tar cirka 5 minuter. En kolgrill kräver ca. 20 minuter.

Korrekt underhåll av grillen är viktigt både för att grillen ska hålla en längre tid och för att garantiprogrammet ska gälla. Efter en noggrann vårrengöring av grillen är du redo för en härlig grillsommar!

Dela inlägget

Facebook
E-post