Kött lämpligt för grillning

Person grillar

Att grilla är både bekvämt och enkelt. Ändå händer det väl att du har torra biffar, råa hamburgare eller brända kotletter? Följ dessa tips för en lyckad grillning!

Regel nummer ett är att köttet måste vara mört! Fläsk och lamm är oftast mört, men nötkött måste vara av biffkvalitet för att ge bästa möjliga resultat. Hög värme är också viktigt att få till en stekskorpa, annars blir köttet mer kokt än stekt. Ett vanligt misstag är att lägga på köttet innan grillen är riktigt varm. Även en gasolgrill måste vara tillräckligt varm innan du börjar grilla. Du behöver inte mycket utrustning för att få till en lyckad grillning, men du kan kanske unna dig grytlappar, grillspett och stektermometer för stora köttbitar. Grilltänger för att vända köttet med är ett måste!

Kött
Kött som ska grillas ska vara mört eftersom tillagningstiden på grillen är kort. Kött som inte är mört behöver längre tillagningstid lämpar sig därför inte för grillning. Filé, ytterfilé, entrecote, kotletter och rumpstek är mört kött och är mycket väl lämpad för grillning.

Låt köttet tina till rumstemperatur innan du grillar det. Försök att marinera köttet i förväg för ett mer smakfullt och saftigt resultat. Undvik att vända köttet ofta, eftersom det kan göra så köttet blir segt och torrt. Använd inte heller en kniv eller gaffel som kan tränga igenom köttet.  För att ta reda på om köttet är klart, tryck på det med ett finger eller grilltång. Rått kött känns mjukt och svampigt, medium grillat kött är något fastare och väl tillagat kött är fast.

Biff
När man ska grilla biffar bör man se till att bitarna inte blir alltför tunna. Då är det lätt att biffarna blir klara för snabbt och kan lätt bli torra. De bästa biffarna är filé, entrecote och ytterfilé. Många föredrar entrecote, då detta kött är mer fett än filéer och därför är extra saftigt. Oavsett, är det viktigt att fettet inte skärs bort innan tillagning, eftersom det bidrar till att ge god smak till köttet och gör det saftigt.

”Sealing” eller inkapsling är hemligheten till en god biff, utsidan ska vara jämnt stekt att höja smaken. Vänd steken endast en gång och endast när den röda saften börjar bli synlig på ytan. Justera till medelvärme, eller flytta biffen till en svalare del av grillen. Att låta biffen vila är avgörande för att uppnå saftigt och mört nötkött. Under vilan absorberas safterna ut i köttet, detta får samtidigt fibrerna att lossna.

Filé
Grillning hela filéer är faktiskt lättare än många tror. Det är bara att vara lite modig. Du behöver en grill som är ordentligt uppvärmd, förslagsvis en som kan reglera värmen och som har ett lock, för att uppnå en god värmeeffekten. Kom ihåg att vända köttet ofta så att det är jämnt grillat och använd stektermometer för att få bästa resultat. Filén är röd vid 55-60 grader, rosa vid 60-65 grader och grått vid 70 grader. Helstekt filé är ett bra kött att servera på en lyxmiddag. Det ger en helt annan smakupplevelse än när den är uppdelad i biffar. Råvaran är välsmakande och är den korrekt behandlad får du en riktigt saftig och god köttbit som verkligen är festmat.

Kött lämpar sig för grillning

Nötkött
De flesta typer av nötkött kan grillas, men det finns många olika typer från det möraste till det segaste köttet. Ett allmänt tips är att den bakre änden av djuret ger ofta mycket bättre kött än framdelen.
· Oxfilé är det möraste köttet från nötkreatur, men inte nödvändigtvis med mest smak. Marinader och kryddor rekommenderas.
· Entrecôte innehåller ofta mycket fett, vilket ger köttet mycket smak. Detta är väl lämpat för grillning.
· Ryggbiff är också mycket välsmakande och väl lämpad för grillning.

Kyckling och fjäderfä
De flesta typer av fjäderfä kan grillas, men kyckling är troligen den vanligaste. Kycklingen kan mycket väl helgrillas men kycklingfiléer är också lämpliga för grillning, marinader ger lite extra smak. Kalkonbröst kan exempelvis också grillas på en grill med vattenbad. Det får då ett underbart saftigt och bra resultat.

Fläsk och lamm
Fläsk finns i flera varianter och alla är lika lämpliga på grillen. Var uppmärksam på att vissa typer av fläskkött kan innehålla en hel del fett och kan därmed lättare skapa lågor i grillen. Lamm är lika väl lämpligt, om inte bättre. Lammkött är vanligtvis mycket mört och erbjuder en hel del smak. Lammkött är lika bra som kotletter eller hel stek.

Fisk
Alla typer av fisk kan grillas på grillen, men var uppmärksam på att vissa typer av fisk hänger ihop bättre än andra. Torsk och Sej är exempel på fisk som lätt kan falla isär och bör gräddas i folie eller i ett fisk galler. Lax, hälleflundra och öring är fisk som hänger ihop bättre och kan grillas direkt på gallret. Sötvattenkräftor i folie med smör och vitlök, eller jätteräkor på spett smakar gott på grillen!

Grönsaker som är lämpliga för grillning

De flesta grönsaker går smidigt att grilla, antingen direkt på grillen eller i folie. Om du har en grill med grillplatta kan du lätt att grilla grönsaker direkt på denna utan att vara rädd för att de kommer att falla igenom. Paprika, sparris, tomater, lök, chili, aubergine, svamp och squash är alla grönsaker som lämpar sig för grillning. Majskolvar är också mycket populärt på grillen.
· Skär upp dina favoritgrönsaker och placera i folien, i med en klick pesto, grilla i ca 5-10 minuter. Kom ihåg att vissa grönsaker behöver mer tid än andra!
· Skär upp paprika, lök, aubergine, svamp och zucchini i lika stora bitar och trä sådana på spett!
· De flesta grönsaker kan tillagas direkt på grillgallret, eller förslagsvis på en grillplatta om du har det.

Dela inlägget

Facebook
E-post