Heta grilltips

Barn med grillspett

Indirekt grillning
När maten är grillad indirekt används grillen nästan som en ugn. Maten är placerad direkt över brännaren i mitten som ska vara avstängd, medans de yttre brännare ska vara på – se till att grillens lock är stängt. Indirekt grillning är bäst lämpad för stora köttbitar som ska grillas i mer än 25 minuter. Köttet är grillat med cirkulerande värme. Värmen reflekteras från locket och sidorna i grillen. På detta sätt undviker du att fett och safter droppar ner på värmekällan och antänds. Den här metoden rekommenderas för stekning, bakning, långsam grillning och med hjälp av roterande spett. Det rekommenderas att du använder en stektermometer, särskilt när du tillagar en stor köttbit.

Direkt grillning
Direkt grillning är det mer traditionella sättet att grilla på, där värmen kommer från en källa direkt under maten. Direkt grillning har störst inverkan och är mest lämpade för korv och kött skivade för att uppnå en grillyta samtidigt som maten är genomstekt. Om du vill bryna köttet extra kan du grilla utan lock först. Annars är det rekommenderat att laga mat med locket stängt. Detta minskar risken att bränna köttet. Köttet kan läggas på aluminiumfolie för att fånga upp fett.

Kombinera direkt och indirekt grillning
En kombination av båda metoderna för grillning kan användas, och rekommenderas särskilt för en tjock bit biff eller fisk. Grilla maten med direkt värme i en kort tid på båda sidor. Vrid sedan ner temperaturen och stäng locket i 3-4 minuter.

Grillning på galler
Det finns inget som kan jämföras med smaken av grillad mat och grillgallret är nyckeln till den karaktäristiska smaken. Den distinkt rökiga grillsmaken uppnår du bara när du grillar på galler. När maten grillas droppar köttsaft ner på brännarna eller värmesköldarna, fettet förångas och ger en ånga som stiger upp och omger maten – detta ger den unika smaken. Denna metod lämpar sig bäst för mört kött, grönsaker och fisk. När du grillar grönsaker, rekommenderas att lägga grönsakerna i folie eller i ett lämpligt rutnät / korg, vanligtvis med citronsaft, lök, vitlök eller färska kryddor. Lägg paketet på grillplattan på medelhög värme, och kom ihåg att vända ibland.

Grillning på stekplatta
Stekplattan är snabb och enkel att använda, den är bäst lämpad att grilla på med maträtter som har hög fetthalt som du vanligen steker på spisen. Att skapa den perfekta biffen, stryk kött med olivolja eller vegetabilisk olja. Undvik droppande olja direkt på plåten, för att förhindra att olja bränns. Förvärm stekplattan under ca 5 minuter på full styrka. Stek biffen 2-3 minuter på varje sida. Stekplattan är också perfekt för att steka ägg och bacon på en söndagsmorgon, eller för att steka grönsaker och andra tillbehör. Efter användning, skrapa alltid av plattan. För att förhindra rost, stryk gärna plattan med vegetabilisk olja efter användning.

Värmehylla
När du grillar kött bör alltid kött till vila i ca 10 minuter före servering för att uppnå bästa spridningen av juicen i köttet, vilket har den bästa smaken. Värmehyllan är idealisk för att låta köttet vila innan servering. Hyllan är även lämplig för att hålla tillagad mat varm medan du förbereder andra rätter. Värme stiger från grillytan och skapar en varm yta för mat såsom majskolvar eller bakad potatis i folie.

Sidobrännare
Nästan allt som kan tillagas på hällen i köket kan också tillagas på en sidobrännaren på grillen. Du kan använda en wok, stekpanna eller kastrull för att laga kokt potatis, grönsaker eller sås till köttet.  Det bästa är att du kan förbereda all mat på ett ställe och inte behöva springa mellan kök och terrass. Efter användning, tvätta runt sidobrännaren med en varm, våt trasa doppad i vinäger. Rengöringsmedel kan också användas, men var säker på att det inte är slipande eller frätande.

Grilltips
• Läs instruktionerna noga innan du använder grillen för första gången
• Grillen bör värmas upp innan du börjar grilla. Förvärmning av en gasolgrill tar cirka 5 minuter medan en kolgrill tar cirka 20 minuter.
• När du följer anvisningar, kom ihåg att information om tillagningstiden och temperaturen är avsedda som guider, omständigheter kan leda till att du behöver variera dessa.Variationer i råvaror samt vind, väder, och temperatur kan påverka resultatet.
• Om du grillar vid hög temperatur, är det rekommenderat att du använder en lätt olivolja (lätt avser smak, inte fetthalt). Jungfruolja är mycket väl lämpad eftersom den har mycket smak. Tänk på att smaken går förlorad om den värms upp mer än 60 ° C!
• Grillgallret skall rengöras från tidigare grillningar. En stålborste är effektiv innan rengöring med vatten och diskmedel. Det finns många speciella borstar för rengöring av grillen. Grillgallret kan borstas med olja för att undvika att maten bränns. För att göra detta enkelt rekommenderas en grillborste med långt skaft. Alternativt kan maten penslas med olja för att förhindra att den bränner fast. Använd aldrig en aerosolspray olja på den heta grillen, då gaser i dessa produkter snabbt kan fatta eld.
• Vid användning av aluminiumfolie, använd den matta sidan utåt. Den blanka sidan reflekterar värme.
• Vänta med att krydda din mat till strax före eller medans du grillar eftersom salt drar fukt ur köttet. Var sparsam med salt och använd antingen peppar, senap eller marinader.
• Mat som är förpackad och bunden minskar tillagningstiden och förbättrar smak och saftighet i maten.
• För ett vegetariskt alternativ, till exempel grillade sojakorvar, servera dem i en mjuk burrito med sallad och salsa.
• Ingenting är så trevligt som att sitta och komponera sin egen måltid i gott sällskap där det inte finns något slut på samtalsämnen. Vi rekommenderar att sätta kebab på menyn när du vill att dina gäster ska få en riktig lyckad grillkväll.
• En tjock skiva aubergine kan lätt bli ”Aubergine Parmagiana”. Toppa med napolisås, och strö över en blandning av mozzarella, parmesan och ströbröd. Grilla indirekt tills bruna och krispiga. Servera med sallad.

 

Dela inlägget

Facebook
E-post