Sara och Rogers traditionella stuga går från att vara föråldrad till klassisk och funktionell. Det nya lusthuset kan användas året runt tack vare Echo väggmonterad gasolvärmare.
I fantastiska omgivningar i Norska Sogn og Fjordane ligger ”Fyren”, Sara och Rogers stuga. Liksom så många norska stugor, var ”fyren” senast renoverad på 1990-talet när furu och furu och ännu mer furu var populärt i Norge.
Traditionell inredning
Stugan, tidigare ägd av Saras farfar, har tidigare haft en äventyrlig plats på ön Kinn. Fyren är från 1800-talet, vilket återspeglas i stugans arkitektur. Inredningen är emellertid från olika epoker, och Sara hade en önskan att ta fram husets vackra och originella detaljer.
Längst nere vid havet har Sara och Roger satt upp några träväggar. Priset för att skydda sig från nordvind var däremot ganska högt och från sina fåtöljer hade Sara och Roger helt förlorat all utsikt.
När Halvor Bakke och resten av TV-teamet från norska ”Eventyrlig Oppussing” kommer på besök, är målet att snabbt skapa en oas för Sara och Roger i form av ett nytt lusthus, med fönster och glaspartier ge ”Fyren” tillbaka några av de ursprungliga funktionerna utan att skapa ett museum.
Ta tillbaka utsikten
– Här är det som en liten blandning av både det ena och det andra, utbryter Halvor Bakke när han får se inredningen. Här skall han och killarna i teamet skapa ett spartanskt fyrmästarhus där familjen kan trivas. Men det viktigaste av allt är det nya lusthuset.
På bottenplattan där väggar tidigare stod, bygger killarna i teamet ett helt nytt lusthus. Här får Sara och Roger möjlighet att trivas året runt och njuta av den vackra utsikten. Även om själva stugan är ansluten till elnätet står det självklart att det nya lusthuset inte har indragen el. Här måste Halvor tänka alternativt när det gäller uppvärmning.
Klicka här att för att se alla gasolkaminer!
– Den coolaste och finaste vi någonsin har gjort!
Det nya lusthuset får fönster runt om så att familjen kan njuta av den vackra utsikten året runt. Lusthuset är välisolerat och en ny gasolvärmare installeras: Echo väggmonterad gasolvärmare. I det lilla lusthuset är det viktigt att ha funktionella och platsbesparande lösningar, och en väggmonterad värmekälla passar därför perfekt.
– Detta lusthus är det coolaste och snyggaste vi någonsin har gjort! Säger Halvor från TV-teamet.
En säker värmekälla och en hälsosam inomhusmiljö
Gasolvärmaren Echo har en sluten förbränningskammare. Detta innebär att förbränningen av gasen sker i en kammare inuti värmaren där inga nyfikna barnfingrar kan nå.
Unikt för Echo är att den inte tar upp syre från rummet, utan tar frisk luft utifrån. Med gasolvärmaren Echo får du ett väggenomföringspaket där syre tas från utsidan och avgaserna skickas ut i fria luften. Detta skapar en hälsosammare inomhusmiljö än om avgaserna från förbränningen släpptes ut i rummet som ex vis sker med en vanlig gasolspis eller öppen spis. Echo använder inte rummets syre och släpper inte ut några avgaser i rummet.
Torr och varm stuga med Echo
En vanlig gasolkamin kommer inte bara att släppa avgaserna i rummet, utan också tillföra fukt som uppstår när gasol förbränns. De flesta stugor är ofta fuktiga och råa och förbränning av gasol bidrar till detta – det blir fukt och kondens.
Detta slipper du med Echo. När avgaserna släpps ut genom väggenomföringen får du en varm och torr stuga, fri från rå luft, fuktiga dynor och kondens på fönster.
Perfekt i mindre rum som sovrum
Mindre rum i stugan, som sovrum och badrum får ofta för lite uppmärksamhet när det gäller uppvärmning. I våra hem kan vi vara vana vid golvvärme och element under varje sovrumsfönster, medan det i stugan ofta blir en lite annorlunda historia.
Sovrummet stugan är ofta onödigt kallt: trots fräsch bergsluft och uppfattningen att ett svalt sovrum betraktas som hälsosamt, kommer komforten avsevärt att öka med en väggmonterad gasolvärmare monterad i rum som sovrum och lite större badrum. Med piezoelektrisk tändning, termostatstyrning och tändsäkring som automatiskt stänger av gasen om värmaren skulle slockna, är Echo en säker och pålitlig lösning