Underhåll av gasolgrillen

Gasolgrill

En gasolgrill bör hållas fri från smuts och fett för att inte försämras. Ytan behöver samma behandling ungefär som en bil så att den inte rostar och bli ful.

Tvätta grillen regelbundet med mild tvål och varmt vatten. Applicera gärna ett tunt lager av syrafri olja ibland. Symaskinsolja eller vapenolja är lämpligt. Ta också bort överflödigt fett från grillen regelbundet med en plast eller träskrapa. Montera bort gjutjärnsgaller, platta och brännare före rengöring. Rörliga delar såsom gångjärn, hjulbultar och dörrar kan med fördel smörjas med smörjmedel (universal spray). Grillen bevaras bäst under lämpligt grillskydd. Vid tecken på rost ska grillen rengöras. Rostfritt är en term för en stålkvalitet, och det är en helt vanlig missuppfattning att materialet verkligen inte kan rosta. Här försöker vi att ge en kort förklaring eftersom vissa kunder kommer att uppleva att ytan oxiderar. Rostfritt stål har en väsentligt högre motståndskraft mot korrosion än andra stål. Anledningen till detta är att krom bildar en kromoxidfilm på ytan för att skydda det underliggande stålet mot oxidation. Filmen är delvis självläkande, så att den kan formas där stålet är skadat. Detta innebär att produkter som tillverkas i detta material kommer att ha lång livslängd. Om du vill hålla ytan polerad på en rostfri produkt måste du vara noggrann vid rengöring och helst smörja in den med ett tunt lager av syrafri olja minst en gång under säsongen.

Brännare

Vanligen räcker det med att låta gasolgrillen brinna med full styrka under 5 minuter efter tillagning för att brännaren kommer då att att bränna bort överflödigt fett och hålla grillen ren. Men brännarna kan även behöva ytterligare underhåll ibland. Detta gör du genom att demontera brännarna från grillen (se instruktioner), skrubba brännarna rena med en stålborste. Se till att hålen i brännarna är öppna och fria från smuts. På modeller med gjutjärnsbrännare är det en bra idé att smörja in dom med matolja ett par gånger under säsongen.

Härdning av grillgaller/plattor i gjutjärn

Tvätta grillgallret/plattorna med vatten och ett milt rengöringsmedel för att ta bort fett och oljerester som fortfarande kan sitta kvar från tillverkningen. Torka galler/platta och övriga ytor, både över och under med matolja. Sätt tillbaka grillgallret/plattan på grillen. Tänd brännaren och ställ den på lägsta temperatur i omkring 15-20 minuter och låt plattorna bränna tills det slutar att osa.
Gjutjärnsgaller kan med fördel brännas bort vid hög värme i cirka tio minuter efter varje gång du har grillat. Matrester och sot är lättast med en stålborste. Anm: Gjutjärnsgaller skall oljas efter användning och om grillen inte används under en längre period. Annars kommer det att snabbt skapa en rost beläggning på ytan.

Behandling av grillgaller av porslin, teflon eller emaljerat gjutjärn

Tvätta gallret med mild tvål och vatten före första användningen. Använd aldrig en stålborste, stålull eller andra slipmedel för att rengöra gallret. Längst livslängd får gallret om det tvättas efter varje gång de används och/eller brännas rent av fett och matrester efter varje gång du har använt grillen.

Kontrollera gastillförseln

Gasolslangen bör bytas vartannat år, och du kan kontrollera om den är otät genom att applicera såpvatten på slangen medans grillen är i bruk. Om såpvattnet ger bubblor på slangen måste den bytas ut omedelbart. Du kan också köpa en läckspray för användning på gasolgrillen, men vatten och tvättmedel gör samma sak. Se bara till att blandningen är tjock nog att det faktiskt kommer att bubbla. Gör samma sak runt anslutningen till gasflaskan och där slangen är fäst vid grillen. Bryt lite försiktigt också på slangen och kontrollera om du kan se sprickor. Vid byte av gasolflaska bör också gasolkopplingarna kontrolleras för läckor. Propangas luktar och du kan lätt upptäcka en stor läcka. Om du känner gasollukt ska sluta att grilla omedelbart och byta ut slangen.

Dela inlägget

Facebook
E-post