Så gör du för att få en god mathygien i gasolkylskåpet

Mamma och barn dricker juice

Med vilda sommartemperaturer ska vi ha en trevlig måltid och njuta av de sena dagarna i stugan. Med lite extra uppmärksamhet för säker och god mathygien, är du garanterad en underbar (fräsch) semester!

En bra start är att ge kylskåpet en ordentlig skrubbning innan du lämnar stugan. Kylskåpet i hemmet ska tvättas en gång i veckan, men i stugan slipper du att ta fram tvätt trasan så ofta.

Korrekt matförvaring
I många stugor och båtar finns det begränsat kylutrymme. Alltför ofta betyder det att du man trycker in det man får plats för och hoppas på det bästa. Då är det bra att veta att gasolkylskåp finns i flera storlekar. För att maten skall vara ordentligt avkyld behöver det finnas utrymme mellan matvarorna, och ofta måste kylen vara lite större än vad man tror man behöver.

Klicka här för att se alla våra gasolkylskåp!

Tips: För de som gillar is till frukost eller is till kvällsdrinken, är Ventus 185 och Ventus 225 stora kombiskåp med frysfack som är mycket rymliga.

Man får tänka på att ett kylskåp är inte som ett vardagsrum och för mycket mat intryckt i ett kylskåp gör det ohygieniskt. Men det är ingen grund till att få panik, det finns ett par regler för att hålla sig till organiserat gasolkylskåp.

  • Håll rå fisk och rått kött avskilt från andra matvaror
  • Täck för lagad mat med ett lock eller plast för att hålla dem avskilt från rå mat.
  • Byt redskap mellan de olika råvarorna och färdig lagad mat.
  • På översta och mellersta hyllan: mat som är klar för att ätas så som yoghurt, rester från middagen (i plast) och mejeriprodukter osv.
  • Placera rå fisk och kött på nedersta hyllan helst i en egen box eller täckt med plastfolie – Var vaksam så att inga andra matvaror droppar ned på dessa råvaror.

Öka komforten med en stabil lösning
Att köpa ett kylskåp till stugan är ett snabbt sätt att öka komforten för de allra flesta.
Om du inte har kylskåp i stugan har du förmodligen ett annat alternativ lösning för att kyla mat och dryck. Oavsett om du har jordkällare eller hemmagjorda lösningar som en polystyren box, är det absolut nödvändigt att du har en pålitlig lösning så att du kan laga mat säkert för vänner och familj.

Tips: Håll maten varm tills servering – de flesta bakterier dör vid 70–80 grader.

För att säkerställa en bra och korrekt temperatur är det mycket viktigt att ha en stabil lösning. Gasolkylskåp är en tillförlitlig lösning där du bara behöver se till att du har tillräckligt med gasol.

Funderar du alltid över hur mycket gasol du har kvar? Kolla in denna praktiska APP styrda gasolflaskvågen!

Därför är en jämn temperatur viktigt
Att ha en jämn temperatur är en annan faktor för att få en bra hygien i ett kylskåp. Livsmedelsverkets erfarenhet är att temperaturen ofta överstiger de rekommenderade 4 graderna.

Tips: Lägg aldrig varm mat in i ett kylskåp, Låt maten kyla ner sig på köksbänken innan du lägger in maten i gasolkylskåpet.

Låg temperatur dödar inte bakterier, men kommer att förhindra att bakterier sprids så fort som de skulle i ett kylskåp på exempel 10 grader. Att hålla temperaturen jämnt låg är därför viktigt för att undvika dålig mat.

”Gaskylskåpet är termostatstyrt och håller därför temperaturen jämnt låg,” förklarar teknisk chef Alexander Haug.

”Känner du att kylskåpet inte blir så kallt som du vill, det brukar vara sällsynt att kylskåpet är trasigt, det brukar mest bero på hur varmt du har det i själva rummet”, säger Alexander.

Tips: Kom ihåg att placera de mest utsatta föremålen i gasolkylskåpets kallaste del!

Var på grönsaksboxen
Om du har några potatisar som ligger för länge, kan dessa utvecklas till en bakteriebomb. Detsamma gäller till exempel våta morötter, och frukter, grönsaker och nötter är i allmänhet de mest benägna att bli bakteriebomber. Det är därför värt att uppmärksamma grönsaksfacket!

Tips: Var uppmärksam att grönsakerna inte har jord på sig – detta upplöser sig när den blir fuktig och riskerar att förorena maten i kylskåpet

Så gör det för att hålla gasolkylskåpet rent:

  • Rengör kylskåpet varje gång ni lämnar stugan.
  • Rengör med varmt såpvatten.
  • Avsluta med att torka med en kall och fuktig duk för att få bort alla såprester.
  • Torka upp allt vått så som mjölk eller saft från kött på en gång
  • Kom ihåg att tvätta handtaget bra!

Dela inlägget

Facebook
E-post