“Det finns inget bättre på marknaden!”

Två män i ett grönskande landskap

Sven Grahn och Tommy Gerdtman är oerhört nöjda med sina El-dorado förbränningstoaletter. “För oss som inte får ha eget avlopp kunde det inte fungera bättre”.

Tommy Gerdtman och Sven Grahn har stugor på Björnön utanför Västerås. “Vårt sommarstugeområde gränsar till ett naturreservat och på grund av att det är vattenskyddsområde och att det saknas kommunalt avlopp så får vi inte ha vattentoalett här”, berättar de. Därför gäller andra avloppsfria alternativ såsom traditionellt utedass, mulltoalett med eller utan urinseparering. Gemensamt för dessa lösningar är att de kräver en hel del hantering av avfallet. “Just den delen ville vi gärna slippa” säger Tommy med ett leende.


Björnön ligger i Mälaren, strax utanför Västerås i ett vattenskyddsområde där vattentoaletter inte är tillåtna att installera.

Valde El-dorado förbränningstoalett
“Det kan inte bli bättre än med förbränningstoalett”, fortsätter Tommy. “Det finns ingen bättre lösning på marknaden. Det går inte att jämföra med våra tidigare toaletter där man var tvungen att tömma både avföring och urin. Vår El-Dorado är busenkel att sköta och den lilla askan som blir kvar luktar ingenting när den ska tömmas.”

Jämförde olika förbränningstoaletter
“Vi var tre grannar som hade pratat om att uppdatera våra toaletter till något modernare, och vi gjorde lite gemensamma efterforskningar”, förklarar Tommy. Vi tittade på andra märken men fastnade för El-dorado för den kändes mest enkel och rejäl. Du trycker bara på en grön knapp, det är allt. Och en toalett ska ju bara fungera. Dessutom var prisbilden mycket intressant. Vi var inte intresserade av att betala för något extra lull-lull utan ville bara ha en pålitlig och lättskött toalett. Med en massa knappar och displayer ökar dessutom risken för problem och servicekostnader längre fram, vilket vi ville undvika.” Det hela slutade med att samtliga tre grannar köpte varsin El-dorado förbränningstoalett, något ingen av dem har ångrat.

Gjorde installationen själv på en förmiddag
“Jag måste säga att det var oerhört enkelt att installera El-Dorado toaletten”, fortsätter Tommy. “Du följer bara instruktionen och borrar ett hål i väggen för att dra ut ventilationsröret. När du monterat klart röret på utsidan så är det bara att plugga in kontakten. Allt som allt tog det mig bara ett par timmar. Har man bara inte tummen mitt i handen så fixar man installationen själv utan problem.”

Underhållet är mycket enkelt
“Dessutom är El-Dorado mycket smidig att underhålla” berättar Tommy. “Vartannat år bör man öppna på locket och byta ut katalytmassan, de små runda kulorna mellan brännkammaren och fläkten som har som uppgift att minska lukt från bränngaserna. Även fläkten kan behöva lossas och rengöras en gång per år. Ett tips är också att någon gång ibland fylla en toalettpåse med vatten för att ånga rent elementen.”

Dela inlägget

Facebook
E-post